2007. október 30., kedd

Felszerelések

Mivel már a sokadik kérdést kapom azzal kapcsolatban, hogy a szükséges felszereléseket hol lehet beszerezni, úgy döntöttem, hogy készítek ide egy post-ot. Kedves budo szaküzletek, ingyen reklám következik. :)

A szükséges felszerelések listája megtalálható a honlap megfelelő rovatában, így ezeket nem sorolom itt fel. A lényeg, - mint sok más ruházati termékkel, vagy sportfelszereléssel kapcsolatban - hogy az olcsó felszerelés általában hamar elhasználódik, a nagyon drága meg sokszor feleslegesen drága, annyival nem jobb a minősége. Próbáld mindenben a középkategóriát megtalálni, hétköznapi gyakorláshoz ez az ideális.

A vásárolt eszközökön bátran alakíts, hogy a saját igényeidnek is megfeleljenek. A gi felsőkön sokszor mindenféle madzagok vannak, amik csak zavarnak, ha a kabát szabása nem alkalmazkodik tökéletesen a testedhez. Ezt nyugodtan levághatod, vagy átvarrhatod, hogy megfelelő legyen. A fa fegyvereket általában lakkal kezelik, ami egyrészt pont akkor csúszik, amikor nem kéne és akkor tapad, amikor az rosszul jön. Ezen kívül a páros gyakorlatokra használt fegyverekről helyenként lejön a lakkozás, ami gyorsítja a faanyag elhasználódását, hamarabb kezd száradni, szálkásodni, hamarabb fog eltörni, ami balesetveszélyes. Azt ajánlom, vásárlás után azonnal szedd le a lakkréteget egy finom csiszolópapírral, majd kezeld valamilyen faolajjal (pl. lenolajjal). Ez szép színt ad az eszközödnek, kiemeli a faanyag mintázatát és kb. 6-12 havonta ismételve megnöveli az élettartamát is. Az eszközökre amúgy is érdemes vigyázni, maga a karbantartás egy szertartás, egyfajta meditáció.
Előrebocsátom, hogy az alábbi lista közel sem teljes, ezek azok a boltok, ahol már vásároltam, vagy az egyesület testvérdojoi vásárolnak gyakran.

  • Székely Budosport Ők a 4-6-os villamos vonalán, a Wesselényi utcában vannak, de van webshopjuk is. Főleg az Adidas termékeit árulják. Nem feltétlenül a legolcsóbb, de az egyik legrégebbi budo bolt Budapesten. Próbáljatok dojo-kedvezményt kérni, néha bejön.
  • Fuji Mae A Keletinél, a Rottenbiller utcában van a boltjuk. A Fuji termékeit árusítják. Kapcsolatban állnak velünk, hivatkozz rám, ha náluk vásárolsz, így némi kedvezmény is kinéz a bolti árból.
  • Aiki-Sport Egy régi aikidós barát vezeti a boltot, ami a XIII. kerületi Tüzér utcában, a Honvéd Közdősport Centrum galériájában üzemel. A Shugyo márka termékeit árusítják. Itt is érdemes érdeklődni a dojo kedvezményekről és rám hivatkozni vásárláskor.
  • Tozando Ez egy japán webshop. Kendosok alapították, de régóta készítenek aikido (és egyéb harcművészetek) gyakorlásra specializált felszereléseket is. Nem olcsó, de jó minőségű termékeik vannak. Elsősorban haladóknak ajánlom és olyanoknak, akik nem sajnálják a pénzüket jó felszerelésekre.
  • Decathlon A francia tulajdonú sportáruházat nemigen kell bemutatni. A Domyos dzsúdóruhájuk szerintem kezdőknek megfelelő és elég jó áron is lehet megvásárolni.
  • Új szállító partner a német Aikido24.com webshop.

2 megjegyzés: